Martial Arts

Marlon H.S. Tjin

Geboren op 20 september 1967 in Paramaribo te Suriname. In 1975 is hij met zijn familie naar Nederland gekomen en op zijn twaalfde jaar was de eerste kennismaking met Martial Arts. Toen hij14 jaar was begon hij met trainen bij sportschool Lam Kwok in Breda. De stijl die hij daar leerde was

Choy Li Fut. Hier heeft hij les gekregen van Sifu Wu Lee Yau. Na ruim 6 jaar is Sifu Wu terug gegaan naar Hong Kong waarna hij de school overnam, maar al heel gauw kwam hij achter dat het niet lukte.

In 1988 kwam hij Pa Flohr tegen en heeft twee jaar bij hem mogen trainen. Hier wilde hij graag de grond technieken onder de knie krijgen.

Hij probeerde deze toen te combineren, maar kwam er heel gauw achter dat de stijlen zo moesten blijven zoals ze waren.

Kort daarna begon hij zelf een school en had al snel een aantal leerlingen.

Samen met zijn leerlingen geeft hij diverse demonstraties in het land. In 1991 kwam hij met Sifu Scharff in aanraking en hij begon met trainen in 1992. Tot op heden traint hij nog steeds bij Sifu Scharff in Waddinxveen. In oktober 1996 begint Sifu Tjin een school in Haarlem. Al gauw krijgt hij een aantal leerlingen en tot op heden heeft hij een leuke groep waar hij zich vermaakt met het lesgeven.

Daarnaast heeft hij ook de voorliefde voor traditionele medicijnen. In 2008 is hij officieel geregistreerd en gecertificeerd TCM therapeut.

Guan Haarlem

Naast de stijlen van Kempo systeem, Sao Lin systeem en Hung Kuen systeem worden nog enkele grondbeginselen van het Pentjack en het Choy Li Fut (Lam Kwok) volgens het Hung Kune systeem geven.

Er worden maar twee langka’s binnen Guan Haarlem gelopen van het Pukulan Medura, afkomstig  van de school van paatje Flohr uit Breda. Er wordt nog een goed contact onderhouden met Guru Jerry Blom die nog actief is in het Pukulan Madura.

Ook worden er nog 4 Kung Fu Sets gegeven van de Choy Li Fut stijl die door Sifu Lee Yau Wu is doorgeven.

Door een diversiteit aan stijlen wordt Kun Tou als basis binnen Guan Haarlem gezien. Daarna wordt de ontwikkeling voortgezet met het Sao Lim Hood Gar Pai en vervolgens met het Hung Kuen systeem. In een later fase worden ook andere sets doorgegeven.

Naast het praktisch gedeelte wordt ook veel aandacht geschonken aan het geven van theorie. Dat bestaat uit de algemene Kung Fu cultuur van al de stijlen binnen Guan Haarlem tot leeuwendans theorie en training, wapen theorie en training, Medische Qi Gong en het Martial Art Qi Gong en Traditionele Chinese Geneeskunde.

Het is belangrijk dat dit wordt doorgegeven, al is het onmogelijk in deze tijd alles volgens het oude na te leven. Maar als men niet weet hoe of wat het oude inhoudt, dan kan men deze ook niet weergeven in het heden. Wat de leraren mee hebben gemaakt is nu nog alleen in woorden  doorgegeven. Dit is een stukje geschiedenis dat moet voort blijven bestaan en wat nu verloren moet gaan.

Heb je interesse dan kun je contact opnemen met SiFu Tjin.

Er wordt op dinsdag les gegeven tussen 19.30 tot 21.30 uur in  de gymzaal van de “Voorthuijzeschool” aan de Prof.Eykmanlaan 1 in Haarlem.

Donderdag wordt ’s avonds theorie gegeven van 20.00 tot 21.00 uur.  Maar wordt optijd aangekondigd.

Extra trainingen worden ruim van te voren doorgegeven, zoals strandtrainingen, gasttrainingen en stages.