Marlon Tjin-A-Koeng heeft zijn diploma behaald in 1994 aan de HBO medisch laboratorium opleiding aan de Hogeschool Brabant met als afstudeerrichting Immunohistologie en Moleculaire Biologie. Zijn afstudeerproject heeft hij gedaan bij Akzo-Pharma Organon te Oss, alwaar hij daarna nog een jaar heeft gewerkt.

Zijn loopbaan heeft hij voortgezet bij het Spaarne Ziekenhuis te Haarlem/Heemstede voor ruim vijf jaar waar hij werkzaam was op de afdeling Klinische Pathologie. Door te participeren in de diverse histopathologische disciplines heeft hij zijn diagnostische kennis uitgebreid.

Daarna maakt hij een overstap naar de research aan het Nederlandse Kanker Instituut waar hij ondersteunend is bij diverse promotieonderzoeken, die mede leidden tot publicaties in medisch wetenschappelijke tijdschriften. Tevens heeft hij hier zijn zoölogische certificering behaald.

Na ruim 5 jaar kiest hij toch voor de diagnostiek en is nu werkzaam in het Medisch Centrum Alkmaar op verschillende units binnen de Pathologie en zijn opleiding tot Assistent Patholoog wordt met succes behaald in 2011.

Symbiant is het pathology expert centre op het gebied van pathologie, sinds april 2011. Opgericht door drie toonaangevende Noord-Hollandse medische centra: Medisch Centrum Alkmaar, Westfriesgasthuis en het Zaans Medisch Centrum. Tegenwoordig wordt deze groep NWZ, Noord West Ziekenhuizen, genoemd.

In 2008 haalt hij zijn diploma voor Pathologist Assistant en is hij op dat moment werkzaam in de uitsnijkamer en onderzoekt patiënten  materiaal die van de OK, poli’s en huisartsen komen. Daarnaast ondersteund hij de patholoog om tot een eind diagnose van de patiënten te komen. In 2009 tot en met 2018 was hij voorzitter in de Werkgroep Pathologist Assistant.

Tijdens zijn loopbaan heeft hij een zeer uitgebreide interesse voor martial arts, waarmee hij actief begint in 1981. Door zijn passie voor  het Shaolin Kung Fu en de Hung Gar heeft hij nu zijn eigen sportschool in Haarlem. In de tussenliggende periode wordt tijdens theorielessen zijn interesse voor de acupunctuur gewekt, waarin hij zich gaat specialiseren. Hij haalt tevens zijn basiscertificaat voor Tuina.

In 2008 behaalt hij zijn diploma voor Acupunctuur en Chinese Materia Media / Patent Formule aan de Shenzhou Open Universiteit voor TCM te Amsterdam en laat zich registeren bij NVTCG Zhong. Zijn thesis handelend over het Chronische Vermoeidheid Syndroom wordt gepubliceerd. Zijn studie zet hij voort met de Advanced en senior Tuina opleiding aan European Academy Traditional Medical Sciences. Er worden tevens diverse TCM seminars bijgewoond en neemt hij deel aan een TCM master studietrip  naar de Nanjing Universiteit van TCM, het Jiangsu Provinciaal Academisch Ziekenhuis van TCM. En in 2012 is hij toegelaten bij de beroepsvereniging NVA. En heeft hij zijn registratie bij NVTCG Zhong opgezegd.

In 2013 is hij gevraagd om les te geven op de opleidingsinstituut Shenzhou Open Universiteit voor TCM. Hij geeft de lessen in het Nederlands te Amsterdam samen met een docententeam. En heeft daarvoor 7 jaar gedoceerd, was ook tevens de coördinerende docent met een team van 5 docenten voor de Nederlandse studierichting.

In oktober 2019 behaald hij zijn diploma voor Chinese Herbal Medicine en is dus dan officieel herbalist. Hierbij maat hij kruidenpreparaten op maat voor de patient.

In 2019 heeft hij samen met TCM collega’s een eigen TCM academy opgericht, Ducth Acupuncture Academy en is in 2020 een feit en is algemeen directeur van DAA. De lessen worden in verschillende talen aangeboden.

Eindelijk wordt zijn docentschap gewaardeerd en wordt opgenomen in het CRKBO register als docent. Het is een landelijke registratie waar alle docenten van Nederland staan geregisterd.

In 2021 is praktijk Tjin Se Lung officieel geregistreerd bij de Wtza.

Zijn praktijk voor acupunctuur start hij in december 2007 in Haarlem. Hier worden mensen behandeld  met uiteenlopende klachten.